Call for Proposals for New Concert Band Work from Female Composers

The Mid America Freedom Band is accepting proposals for a new work for concert band from composers identifying as female of any age or nationality. The 6-7 minute long piece should use fables, mythology, folktales, common literature, etc. as a source of inspiration. This new work will be performed on the ensemble’s 13th season’s concerts, “Stories We Share” in Spring 2016. In an exciting collaboration, Paul Mesner Puppets may create and perform puppetry with this piece. MAFB is Kansas City’s community ensemble of LGBT and allied musicians with 60+ playing members. MAFB provides opportunities for instrumental music lovers to share their passion of performance with the diverse community of Kansas City. It strives for excellence while promoting equality, fostering education, and celebrating the joy shared through music.

http://www.freedomband.com/2015/03/call-for-proposals-from-female-composers.html

SUBMISSION REQUIREMENTS

1.       Composer must identify as female.

2.       Composer can be of any age or nationality.

SUBMISSION MATERIALS

1.       Cover letter with name, address, email, phone number, website (if possible).

2.        Brief biography (approximately 250 words).

3.       Written proposal for new work addressing how it will fit with the theme and the ensemble’s mission. A brief sketch of musical materials may be included but is not required. PLEASE DO NOT SEND COMPLETED WORKS.

4.       Two sample .pdfs of recent works. Preference is for large ensemble works and those involving winds and percussion instruments. Sound samples or realizations of the works submitted are also encouraged but not required. A permanent, direct link to a specific .pdf or soundfile is also permitted.

  5.       There is no fee to submit materials.

6.       Submit all materials electronically to composition@freedomband.com by May 1, 2015, 11:59 p.m. CST.

SELECTION PROCESS

1.       After May 1, 2015 a five-person panel of the MAFB artistic director, board, musicians, and outside voices will review the materials.

2.       A shortlist of finalists will be compiled mid-May, at which time additional materials may be requested of shortlisted composers.

3.       By June 1 the committee will select one composer with which to collaborate on a new piece for band.

4.       The new work and parts must be completed by January 1, 2016.

5.       MAFB will provide the composer with at least a $500.00 stipend upon completion.

6.       MAFB will rehearse and perform the work in Spring 2016. The composer is encouraged to attend rehearsals and the performances, but not required.

PIECE REQUIREMENTS

1.       Piece must be scored for a concert band with the following instrumentation. Parts will have multiple players in most cases. Brief solos by any required instrument are permitted.

2-3 Flutes (optional piccolo)

1-2 Oboes

3 B-flat Clarinets

(1 optional Alto Clarinet)

1 Bass Clarinet

1-2 Bassoons

2 Alto Saxophones

1-2 Tenor Saxophones

1 Baritone Saxophone

3 B-flat Trumpets

2-4 F Horns

3 Trombones

1-2 Euphoniums

1-2 Tubas

1 Timpani (4 drum maximum)

1 Mallet Percussion (Glockenspiel, Xylophone, Chimes)

2-3 Percussion (no pitched percussion)

2.       Piece should be graded approximately a high 3 to low 4 on Alfred Music’s scale (http://www.alfred.com/belwinconcertbandseries)

3.        Any deviation from the above items must be approved by the Artistic Director.

4.       Piece will be played on the same concerts, entitled “Stories We Share,” as these tentatively programmed works: Jessica Rudman: Through the Looking Glass; Julie Giroux: Symphony of Fables, Cécile Chaminade: Concertino for Flute, among others. It should complement and offer variety to the above selections.

Send any questions to composition@freedomband.com

PAST WINNERS

2015 – Derek Jenkins Kolo (Kansas/Missouri Composers)

2 athugasemdir við “Call for Proposals for New Concert Band Work from Female Composers

  1. Afsakið mig, að ég er leiðinlegi gaurinn…en eruð þið búin að lesa hvað þetta er fáránlega vond keppni? Í verðlaun fyrir fullklárað sinfóníuverk eru sirka 67.000 íslenskar krónur… Er ég ein um að finnast þetta vera niðurlægjandi fyrir konur að ætlast til þess að við föllum í stafi? Ég er ekki að skamma ykkur, Tónverkamiðstöð, fyrir að deila þessu, það er æði hvað þið eruð dugleg að koma alls konar tækifærum á framfæri <3. Mig langaði bara aðeins að vekja upp umræðu…

  2. Sæl Hafdís, þú ert alls ekki leiðinlegi gaurinn – heldur einmitt flott að þú skulir benda á þetta. Það er auðvitað vandamál almennt að ýmsar tónsmíðakeppnir eru ekki að greiða fyrir tónverkin. Svo er það annað mál að staða kvenna í greininni er alls ekki nógu góð. Það verður auðvitað hver og einn að meta hvort hann/hún vill taka þátt í svona keppnum, en við deilum öllu sem við fáum sent til okkar án þess að meta hvort um sé að ræða raunveruleg tækifæri sem vert er að sækja um eða ekki. Það er tónskáldanna að meta.

Skildu eftir svar

Netfang þitt verður ekki birt. Nauðsynlegir reitir eru merktir *